De relatie met de cliënt

Bij de SAW'er is de woon- en leefomgeving van mensen de werkomgeving. Het 'er zijn' voor de client wordt door sommigen als het meest fundamentele aspect van het werk genoemd. SAW'ers wenden het contact in de woon- en leefomgeving aan, om de ontwikkeling en het welzijn van de clienten te stimuleren. Hetzij in de vervangende leefsituatie van de clienten (bij residentiele en semi-residentiele hulpverlening) hetzij bij de clienten thuis (meestal bij ambulante hulpverlening). Daarin is het beroep uniek. Dit impliceert dat SAW'ers en hun clienten letterlijk op elkaars huid zitten. Ze zijn in de buurt als clienten slapen, zich wassen, eten, als ze verdriet of plezier hebben.

Intimiteit
Die intieme vertrouwelijke momenten worden ook gebruikt om clienten te ondersteunen in hun ontwikkeling. SAW'ers in de verstandelijk gehandicaptenzorg helpen hun clienten met de lichaamsverzorging. Van werkers in de lichamelijke gehandicaptenzorg wordt soms gevraagd clienten bij elkaar te leggen zodat ze kunnen vrijen. Werkers in de psychiatrie kunnen getuige zijn van seksuele of agressieve ontremming van clienten. Personeel in penitentiaire- of justitiele jeugd inrichtingen dienen clienten te visiteren.

Afstand en nabijheid
SAW'ers maken deel uit van het leven van hun clienten. Deze nabijheid veronderstelt een betrokken en emphatische houding. Het is de kunst om dit goed te doseren. Enerzijds dien je mee te kunnen leven, anderzijds mag je je niet te veel verliezen in de problemen van client. Je dient tijdig afstand te nemen opdat de professionele begeleiding niet in gevaar komt. Afstand en nabijheid dienen steeds opnieuw in balans gebracht te worden.

Beroepshouding
Je behoort te beschikken over de juiste beroepshouding. Respect voor de client en uitgaan van de individualiteit van de client zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Maar ook echtheid en inlevingsvermogen zijn belangrijke beroepshoudingsaspecten.
Cliënt en eigen regie
Zorg en ondersteuning moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van cliënten. Zij willen, net als iedereen, zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven voeren. Zelfredzaam en autonoom blijven, zelf keuzes maken en (mede)zeggenschap hebben over gezondheid, woonsituatie en welzijn.
Zowel voor cliënten- als voor zorgorganisaties is het cliëntenperspectief een belangrijk thema. Het sluit aan bij de normen voor verantwoorde zorg:
- eigen regie en zelfmanagement;
- interactie tussen cliënt en zorgverlener en ondersteuner;
- positie van cliënten in medezeggenschapsorganen.
De kwaliteit van leven zoals de cliënt die zelf ervaart is daarbij uitgangspunt en leidraad.

Nieuws
Zorgplan altijd eerst met cliënt bespreken nieuwsbericht 26 maart 2009
Zorgverleners in de langdurige zorg moeten in de toekomst eerst een gesprek voeren met de cliënt. Dit zou nu onvoldoende gebeuren.

Dit staat in het
Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg van staatssecretaris Bussemaker van VWS. In de bespreking van het zorgplan moeten zorgverlener en patiënt sámen de doelen van de zorgverlening bespreken. Daarin overleggen ze hoe die doelen bereikt kunnen worden, waardoor voor de cliënt duidelijk wordt welke zorg en ondersteuning hij precies krijgt. De zorgverlener legt de uitkomst van dit gesprek vast in het zorgplan.
Inspraak van de cliënt
Veel zorgaanbieders werken al met een zorgplan, maar de cliënt wordt vaak onvoldoende betrokken bij de invulling van het plan. Omdat instellingen hun geld krijgen op basis van de zorgzwaarte van hun cliënten is het mogelijk om cliënten inspraak te geven in hoe de geïndiceerde zorg geleverd wordt. Dat levert meer flexibiliteit op.Door het zorgplan kunnen cliënten zoveel mogelijk meepraten over de invulling van de dagelijkse zorg en krijgen ze de mogelijkheid persoonlijke wensen kenbaar te maken.
Besluit
Het Besluit Zorgplanbespreking AWBZ-zorg verbetert niet alleen de positie van de cliënt. Het zet ook vanuit de wetgever een basisnorm voor zorgaanbieders die te weinig aandacht besteden aan het gebruik van zorgplannen. Ook krijgt de IGZ meer inzicht in de manier waarop zorgaanbieders met hun cliënten omgaan.Het besluit is vandaag gepubliceerd in de Staatscourant en treedt morgen in werking. Bron: Ministerie van VWS
Onderzoek naar zeggenschap in de gehandicaptenzorg
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland gaat samen met Stichting Perspectief onderzoeken in welke mate cliënten de gehandicaptensector
zeggenschap hebben over hun zorg. De partijen willen er achterkomen wat deze zeggenschap in de weg staat of juist bevordert. Voor het complete bericht op de website van Zorg en Welzijn klik je de volgende link aan: http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws/Onderzoek-naar-zeggenschap-in-de-gehandicaptenzorg.htm

Geen koetjes en kalfjes, maar een goed gesprek
Zorgorganisaties die een goed gesprek tijdens het werk belangrijk vinden, vergroten daarmee de tevredenheid van de cliënt en het werkplezier van de werknemer. Dat blijkt uit interviews van kenniscentrum Vilans en beroepsvereniging Sting met negen zorginstellingen. Vilans is daarom gestart met het project ‘Het Goede Gesprek’ om de dialoog op gang te brengen.

Gesprekken die over koetjes en kalfjes gaan, zijn er meestal nog wel in de zorg, constateert het kenniscentrum. Maar hoe kaart je problemen aan bij cliënten zonder bemoeizuchtig te lijken en hoe ga je om met verlieservaringen? Door echt het gesprek aan te gaan met de cliënt, krijgt hij ook de kans om aan te geven hoe hij zich voelt en wat zijn zorgwensen zijn. Lees het hele nieuwsbericht van Alexandra Sweers op de website van Zorg en Welzijn via de volgende link: http://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws/Geen-koetjes-en-kalfjes,-maar-een-goed-gesprek.htm
'Ik werk meer in dienst van de gevestigde orde dan van de cliënt’
Tineke van Uden (43) ontwikkelde bij het Maatschappelijk Werk Dommelregio een methodiek voor outreachende hulpverlening. Na meer dan twintig jaar in het jongerenwerk, internaatswerk en hulpverlening zet ze nu een punt achter haar loopbaan. ‘Ik constateer dat ik meer in dienst werk van de gevestigde orde dan van de cliënt.’ Lees het hele bericht van Martin Zuidhof op de website van Zorg en Welzijn via de volgende link: http://www.zorgwelzijn.nl/web/show/id=114671/langid=43/contentid=10001